top of page

Namibian historiaa ja nykypäivää 26.6.-12.7.2023
 


Yhteistyössä Koonono-matkojen kanssa järjestetään matka Namibiaan. Matkan sisältö on monipuolinen, tutustumme niin upeaan luontoon kuin paikalliseen kulttuuriin ja tavallisten ihmisten arkeen ennen ja nyt sekä suomalaisen lähetystyön historiaan ainutlaatuisessa maassa. Tämän matkan erityis-piirteenä on Kavangon alue, jonne valmismatkoilla harvemmin mennään.


Matkanjohtajana toimii FM, TM Eeva-Maria Muurman, joka on ollut Nkurenkurun koulun opettajana Namibian Kavangolla, eeva-maria.muurman@edu.hel.fi, puh. 040 5051314
Koonono-matkojen puolesta oppaana ja Namibia-asiantuntijana on mukana Stefan Eriksson, yhteystiedot edellä
Matkan taustaa
Kolmas kerta toden sanoo? Tätä matkaa suunniteltiin alun perin Malmin seurakunnan matkana Namibian lähetyksen 150-vuotisjuhlille. Ensin tuli korona ja sitten Ukrainan sota, jotka molemmat ovat keikuttaneet maailmantilannetta siten, että matkaa on toistuvasti siirretty tuonnemmaksi. Tällä kertaa toivottavasti pääsemme maaliin asti ja löydämme monta uutta Namibiasta innostunutta matkaajaa.
Vaikka matkamme ei ole enää virallisesti seurakuntamatka, on sen luonne tarkoitus säilyttää. Tutustumme suomalaisen lähetyksen nyt jo yli 150-vuotiseen historiaan sekä kirkon työhön ja seurakuntien elämään nykypäivänä. Tämän ei tarvitse olla rajoite niille, jotka eivät koe itseään niin seurakuntaihmisiksi. Suomen Lähetysseuran historia on samalla suomalaisen kehitysyhteistyön historiaa, sillä sekä koululaitos että terveydenhuoltotyö Namibian pohjoisosissa ovat pitkälti suomalaisen lähetystyön hedelmää. Tervetuloa siis kaikki, jotka haluatte tutustua afrikkalaiseen maahan pintaa syvemmältä!
Matkan ohjelmaan on kaiken kaikkiaan suunniteltu hyvin monipuolinen kattaus niin historiaa kuin nykypäivää, vierailuja kouluissa, sairaaloissa ja seurakunnissa, sekä Namibian ainutlaatuista luontoa, kunnon eläinsafaria unohtamatta. Toisin kuin tavallisilla turistimatkoilla pääsemme myös vierailemaan tavallisten ihmisten kodeissa.
Muita näkökulmia
Namibia on laaja maa, ja vaikka emme kahden viikon matkalla vielä ehdi kulkea läheskään koko maata ympäri, niin autossa istumista tulee väistämättä paljon, suuruusluokkaa 3000 km matkan aikana yhteensä. Tiet ovat Namibiassa onneksi hyvät. Lisäksi täytyy jaksaa istua pitkät lennot eteläiseen Afrikkaan asti.
Suomen kesän aikana Namibiassa on talvi, kuumuutta ei siis tarvitse pelätä. Päivällä sopiva vaatetus on sama kuin Suomen kesässä, tyyliin farkut ja T-paita. Yöllä sen sijaan tulee kylmää, joten kannattaa varata riittävästi lämmintä vaatetta mukaan.
Tällä hetkellä Namibiassa ei enää ole koronarajoituksia.
Matkaohjelma (vähäiset muutokset mahdollisia)
Ma 26.6. Lähtö Suomesta
Ti 27.6. Saapuminen Windhoekiin. Lepoa pitkän lentomatkan jälkeen. Kiertoajelu pääkaupungissa.
Ke 28.6. Martti Ahtisaari –kouluun tutustuminen. Independence Memorial Museum: Pohjois-korealaisten rakentama museo kertoo Namibian itsenäisyystaistelusta. UNAM (University of Namibia) ja Turun yliopiston etäkampus Namibiassa, jota luotsaa professori Erkki Sutinen. Jos Namibiassa on vielä ketään Suomen Lähetysseuran työntekijöitä, pyritään tapaamaan heitä.
To 29.6. Matkustetaan Ambomaalle (Oshikoto Region, Oshana Region). Vieraillaan upouudessa Namibian musiikkimuseossa Omuthiyassa sekä käydään lähetyshistorialli-silla paikoilla Omandongossa ja Omulongalla.
Pe 30.6. Tutustutaan Namibian luterilaisen kirkon (ELCIN) keskuspaikkaan Oniipaan sekä yli satavuotiaaseen Onandjokwen sairaalaan, jonka perusti Selma Rainio. Käydään Ondangwassa tutustumassa Suomen Pipliaseuran tukemaan raamatunkäännöstyö-hankkeeseen. Vieraillaan Olukondassa, jossa on suomalaisen lähetyshistorian nimekkäimmän lähetyssaarnaajan Martti Rautasen entinen koti ja hänen rakentamansa kirkko.
La 1.7. Ajetaan Kavangolle. Tutustutaan Nkurenkurun sairaalaan. Syödään perinteistä paikallista ruokaa Tate Elian kodissa. Mahdollisuus nähdä “slummielämää” Nane Margarethin kodissa.
Su 2.7. Osallistutaan jumalanpalvelukseen Nkurenkurun kirkossa. Tutustutaan Kanyikaman kirkon lasimaalauksiin ja Winfried Metzgerin isoon farmiin – yksityiseen yritykseen, joka näyttäisi olevan alueella hyvin tarpeellinen kehitysprojekti.
Ma 3.7. Aamulla tutustutaan Nkurenkurun kouluun (ELCIN Nkurenkuru High School, jossa Eeva-Maria on ollut töissä). Matkalla Rundulle vieraillaan Mayenzeren alakoulussa sekä koetaan elävässä museossa (Mbunza Living Museum), miten Kavangolla on ennen eletty.
Ti 4.7. Käydään katsomassa Rundun kirkon maalauksia (taiteilijana juuri edesmennyt Raili Toivanen) ja tavataan emerituspiispa Johannes Sindano. Päivällä vapaata aikaa kaupungilla esim. ostoksiin. Illansuussa vierailemme kodissa Kehemussa ja näemme paikallista elämää.
Ke 5.7. Matkustamme Etoshan luonnonpuistoon ja näemme illansuussa ensimmäiset isot eläimet. Matkan varrella pysähdymme Hoban meteoriitilla, joka on maailman suurin avaruudesta pudonnut ”kivi”.
To 6.7. Päivä Etoshalla. Safariajeluja. Kuskimme ja oppaamme Stefan on luvannut etsiä jopa leopardin niiden ”tavallisten” norsujen, seeprojen, kirahvien ja leijonien lisäksi.
Pe 7.7. Aamulla vielä varhainen safariajelu Etoshalla. Sitten sanomme hyvästit kansallispuistolle ja ajamme seuraavaksi yöksi Swakopmundiin, Atlantin valtameren rannalle. Matkan varrella pysähdymme Omarurussa, jossa Antti Piirainen piti muinoin kauppapuotiaan.
La 8.7. Aamuristeily Walvis Baystä käsin, nähdään valtameren rannikon eläinmaailmaa. Käydään kiipeämässä hiekkadyynille. Ajellaan katsomaan welwitschioita, ainoastaan Namibin autiomaassa kasvavia “fossiilikasveja”.
Su 8.7. Vapaata ohjelmaa Swakopmundissa. Mahdollisuuksia: museo, akvaario, kivigalleria, käärmetalo, laituri (jetty) ja rantapromenadi, kirkko tai kirkkoja. (Kaupat ovat yleensä sunnuntaisin kiinni.)
Ma 10.7. Matkustamme takaisin Windhoekiin. Riippuen yhteisistä toiveista ja seuraavan päivän lentoaikataulusta: Mahdollisuus ostoksiin joko Swakopmundissa tai Windhoekissa. Joko maanantaina iltapäivällä tai tiistaina aamupäivällä käydään Windhoekissa Namibia Craft Centressä – paikka toimii taidenäyttelynä, jos ei halua ostaa tuliaisia.
Ti 11.7. Lento lähtee kotia kohti. Jos iltalento, niin päivällä on vielä vapaata aikaa pääkaupungissa. (Mahdollinen myös keskellä päivää lähtevä lento.)
Ke 12.7. Saapuminen Suomeen.
Matka hinta on 3900 €. Hintaan sisältyy lähes kaikki: lentomatkat reittilentokoneella, laajan kiertomatkan (pikku)bussikuljetukset, majoitukset, aamiaiset ja päivälliset, juomavesi bussissa, luonnonpuisto- ja sisäänpääsymaksut, palvelumaksut sekä opas- ja tulkkauspalvelut. 

muurman.jpg
bottom of page